Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

SEAT inovacije

SEAT integriše Amazon Alexa u vozila

09.13.2017

SEAT će biti prvi proizvođač vozila u Evropi koji će integrisati Amazon Alexa glasovne usluge u svoja vozila.  Ova objava je obavljena u okviru sajma automobila u Frankfurtu. Alexa servis će biti dostupan do kraja ove godine na modelima Leon i Ateca a modeli Ibiza, Arona i veliki SUV dobiće ga do kraja 2018. godine.

Predstavljen 2014, Amazon's Alexa servis sada će biti dostupan SEAT-ovim vozilima, i ponudiće vozačima napredne nogućnosti umrežavanja. Alexa poseduje više od 20.000 veština zahvaljujući otvorenom razvojnom paketu, koji ohrabruje razvojne timove da kontinuirano unapređuju i proširuju mogućnosti sistema Alexa.

Amazon Alexa upravljanjem glasovnim komandama vozačima između ostaloga omogućava upravljanje ličnim dnevnim rasporedom, pretraživanje muzičkih naslova, pronalazak POI odredišta, slušanje online vesti u stvarnom vremenu ili pronalazak najbliže autokuće, pri čemu su sve ove funkcije zaštićene naprednim protokolom privatnosti. U svojoj prvoj fazi integracije Amazon Alexa biće dostupna na dva jezika koji trenutno stoje na raspolaganju za ovaj sistem: engleskom i nemačkom. 

 

"Integracijom Amazon Alexa u naša vozila postižemo veliki unapređenje za SEAT-ov digitalni ekosistem, umrežavanje i svakako doprinosimo pozicioniranju marke kao lidera na polju umrežavanja među proizvođačima vozila u Evropi.", istakao je SEAT President Luca de Meo, koji je još dodao "trend u upravljanju servisima putem govornih komandi je u stalnom rastu i zbog toga želimo da ga omogućimo našim klijentima".

 

"Uzbuđeni smo što će SEAT integrisati Alexa u svoja vozila" rekao je Ned Curic, VP Automotive, Amazon Alexa. "Mislimo da je glas veliki deo budućnosti a posebno u vozilima. Samo dodirom upravljača, SEAT klijenti su u mogućnosti da od Alexa zatraže muziku, vesti, kontrolišu svoj pametni telefon, svoju pametnu kuću i još puno toga."

Svetska premijera novog modela Arona

Amazon Alexa nije jedina novina SEAT-a u Frankfurtu. Manifestacija u Nemačkoj je takođe i pozornica za predstavljanje novih modela kompanije.

Jedan od SEAT-ovih glavnih aduta je svakako predstavljanje novog modela SEAT Arona, sa početnom cenom od €15,990. Nakon Ibize, novi kompaktni SUV je drugo vozilo na MQB A0 platformi koju je SEAT prvi implementirao u okviru Volkswagen grupe. Predstavljena prošlog juna u Barseloni i ekskluzivno proizvedena u Martorellu, sa prvim količinama ovaj crossover će biti isporučen u Novembru.

Arona se ističe dizajnom, velikom visinom i širinom i kompaktnom crossover dimenzijama. Veliki potencijal za prilagođavanje i najnovije tehnologije na polju bezbednosti i umrežavanja. Kompaktni crossover je deo najveće proizvodne ofanzive nakon modela Ateca, osveženog modela Leon, nove Ibize i novog velikog SUV-a sa 7 sedišta koji će se pojaviti tokom iduće godine.

Još jedan razlog za obilazak izložbenog prostora marke SEAT je novi digitalni kokpit, koji je prvi put u modelima Arona, Leon ST CUPRA, Ibiza i Ateca. Španska marka predstaviće digitalni kokpit početkom 2018. godine, prvo u modelima Leon i Ateca a kasnije i u modelima Ibiza i Arona. Zahvaljujući novome digitalnom kokpitu instrument tabla se ne odlikuje samo savremenijim i svestranijim dizajnom već i boljom funkcionalnošću. Sistem se može konfigurisati tako da odgovara različitim ukusima vozača.

CUPRA: spremni za sledeći nivo

Novi SEAT Leon Cupra R bez sumnje će privući poglede svih posetilaca izložbenog prostora španske marke na IAA-u 2017. Najsnažniji automobil u istoriji marke SEAT ujedno će biti i najekskluzivniji zbog činjenice da će njegova proizvodnja biti ograničena na samo 799 vozila. Novi SEAT Leon Cupra R biće dostupan sa manuelnim (310 KS) i DSG menjačem (300 KS), sa šest stepena prenosa i pogonom na prednje točkove. Pojedini detalji na karoseriji posebno se ističu, npr. ekskluzivni detalji od karbona na prednjem i zadnjem spojleru kao i bočnim pragovima i zadnjem difuzoru, spoljni retrovizori u boji bakra kao i naplaci, dok kućišta točkova i prednji deo vozila poprimaju novi, izraženiji dizajn oko otvora za vazduh. SEAT Leon CUPRA R biće dostupan krajem 2017. godine, a 799 srećnih vlasnika moći će da uživa u unutrašnjosti koja se takođe odlikuje elementima od karbona i boje bakra kao i upravljaču i ručici menjača sa presvlakom od materijala Alcantara®. Na raspolaganju će biti tri opcije boja: Midnight crna, Pyrenees siva (sve bez doplate) i ekskluzivna Matte siva.

 

SEAT Vice-president za Prodaju i Marketing Wayne Griffiths naglasio je "od početka, CUPRA je simbol evolucije i inovacije SEAT-a i u tesnoj vezi civilnih puteva i trkačkih staza.  Griffiths je dodao "na nekim tržištima kao Nemačko, CUPRA je veoma popularna, prodaja predstavlja 10% svih Leon modela. To nas podstiče da model CUPRA pomerimo na sledeći nivo".

Kompresovani prirodni gas za novi Ibizu

SEAT na kraju želi da predstavi potencijal marke sa CNG modelima. Nadovezujući se na uspešno uvođenje CNG modela u serije Leon i Mii, sada je na red došla nova SEAT Ibiza. Nova 1,0 SEAT Ibiza TGI predstaviće se u Frankfurtu kao snažan dokaz poverenja marke SEAT u  prirodni gas (CNG) kao čisto i efikasno gorivo. Prirodni gas predstavlja ekološku alternativu koja će obeležiti prelaz sa tradicionalnih pogonskih sklopova na električne motore. CNG  objedinjuje najbolje iz oba sveta, kako dizela tako i benzina, sa obzirom da su njegove emisije CO2 u poređenju sa dizel motorima niže za 85 %. Istovremeno se u poređenju sa benzinskim motorima za 25 % smanjuju i emisije CO2, baš poput emisija gotovo svih čestica.