Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Godišnji izveštaj 2016

Najbolji finansijski rezultati u istoriji SEAT-a

03.24.2017

SEAT je ostvario najbolji finansijski rezultat u svojoj istoriju u 2016. Kompanija je napravila iskorak ka održivoj profitabilnosti i zaključila godinu sa profitom od 143* miliona evra (2015: -7 miliona evra), i profit pre oporezivanja od ukupno 232 miliona evra (2015: 6 miiona evra). SEAT je završio godinu pozitivno po oba indikatora i to prvi put od 2007, i ostvario najveći profit u svojoj istoriji.

 

SEAT-ovi finalni rezultati su porasli na 903 miliona evre zahvaljujući izvanrednom efektu prodaje VW Finance, S.A. kompaniji Volkswagen AG. Ova aktivnost se uklapa u sliku strategije Volkswagen grupe za reorganizaciju finansijskih delova u jednu kompaniju, sa SEAT-om kapital dobija 671 milion evra. Ova prodaja omogućava brenda da unapredi finansijsku poziciju nakon raspodele 590 miliona evra za kompenzaciju gubitaka iz prethodnih godina.

 

 "2017 je veoma specijalna godina za SEAT. Ibiza i Arona će ubrzati ovaj proces. Mi smo spremni da SEAT pomerimo na sledeći nivo."

Povećan obim prodaje, veći mix i optimizacija troškova vode nas u profitabilnost. Mi kao tim smo veoma ponosni na 143 milona evra operativnog profita", podvukao je predsednik SEAT-a Luca de Meo danas u Barseloni tokom predsatvljanja finansisjkih rezultata za 2016 godinu. "SEAT je postao solidna kompanija koja se značajno pomerila iz perioda oporavljanja do faze konsolidacije. SEAT se sada priprema za razvoj i rast", objasnio je Luca de Meo.

Dalje je dodao "2017 je veoma specijalna godina za SEAT. Ibiza i Arona će ubrzati ovaj proces. Mi smo spremni da SEAT pomerimo na sledeći nivo."

 

SEAT-ov obrt 2016 je stajao na 8,597 miliona evra, 3.2% više nego godinu dana ranije, i posigao najbolji rezultat u istoriji. Pokretačka snaga za ove rezultate j povećana prodaja i bolji model mix vozila, koji se ogleda u komercijalnom uspehu modela Ateca, Leon i Alhambra, tri modela iz grupe sa većim doprinosom. Drugi pozitivni doprinos je postignut integracijom SEAT Tehničkog centra u osnivačku kompaniju, operacija koja će omogućiti efikasniji odgovor na tahničke izazove u budućnosti. Pozitivan je efekat postignut i u SEAT komponentama , koja će u 2019 proizvoditi MQ281 menjačke kutije za Volkswagen Grupu. U 2016 SEAT je izvezao 82.4% svoje proizvodnje i ustanovio se kao vodeća industrijska izvozna kompanija u Španiji  sa učešćem od 2.8 % u ukupnoj slici.

 

Početak prodaje modela Ateca, prvog SUV modela iz SEAT-a, zajedno sa najboljim rezultatima modela Leon i Alhambra od njihovog lansiranja, dovelo je SEAT do četvrte godine za redom sa pozitivnim rastom. (408,700 vozila: skoro 30% povećanja u odnosu na prošle četiri godine) i najbollji rezultat od 2007. Sa preko 150,000 jedinica prodatih u 2016, Ibiza je takođe doprinela sa isporukama, kao i povećanja u Nemačkoj (+2.5%), Poljskoj (+22.1%), Turskoj (+41.5%) i Austriji (+12.9%).

 

Najveća prodajna ofanziva u istoriji SEAT-a, četiri nova modela od 2016 do 2017, doveli su do rekordnog rezultata u pogledu ukupnih investicija u R&D. SEAT je relocirao 47% više u ovaj pravac kako bi dostigao 862 miliona evra, 276 miliona više nego u 2015, u skladu sa tim pored ostalih prioriteta, nova MQB Ao platforma, koju će SEAT prvi koristiti u Volkswagen Grupi za svoju petu generaciju modela Ibiza. To predstavlja 10% obrta kompanje.Od 2012, SEAT je investirao 3 milijarde evra u R&D, opremu i postrojenja.

 

Momentum u poslovnim aktivnostima kompenzovan je povećanjem troškova dobavljača, uglavnom iz integracije SEAT tehničkog osoblja. U troškove ulazi i 6 miliona evra koje će SEAT platiti zaposlenima kao bonus za ostvarene rezultate, kako je dogovoreno kolektivnim ugovorom 2016. Ipak ovo spajanje je umanjilo trošokve za više od 20%. Optimizacija i efikasnost su takođe imali pozitivan efekat na smanjenje troškova.

Kompanija generiše EBITDA od skoro 500 miliona evra, više za 25%.

U 2016, SEAT je povećao kapacitet za ostvarivanje profita kroz ključne aktivnosti. Kompanija je unapredila EBITDA (zaradu pre provizije, poreza, amortizacije) za 25% i dostigao 489  miliona evra.

 

Podpredsednik SEAT-a za finansije, IT i organizaciju Holger Kintscher je podvukao: "rezultati 2016 su tačka prekretnice i predstavljaju trud uložen prethodnih godina. Ponovo smo u zelenom, i u operativnim i posle oporezivim rezultatima i to smo postigli sa veoma pozitivnim indikatorima. EBITDA i naš nivo investiranja demonstriraju snagu kompanije sa finansijske tačke gledišta."

 

2017: veoma specijalna godina

 

Ove godine SEAT će završiti svoju najveću prodajnu ofanzivu u istoriji sa prodajom nove pete generacije modela Ibiza, koja će se pojaviti kod dilera tokom leta. U drugoj polovini pojaviće se i model Arona novi krosover model. Oba modela pored modela Ateca i Leon se proizvode u pogonu u Martorellu.

 

Ekspanzija i obnavljanje čitave game će omogućiti SEAT-u da poveća pokrivenost tržišta sa 53% na 72% u Evropi i dodati svež impols prodaji. Prosečna starost modela će se smanjiti na 2.6 godina. U januaru i februaru ove godine, isporuka SEAT vozila je dostigla dvocifrenu brojku povećanja od +13.6% na ukupno 64,000 vozila. Dodatno marka beleži najveći rast broja novih registracija sa povećanjem od 20%.

Jedan od ciljeva SEAT-a je da ima vodeću ulogu u industriji na polju umrežavanja i pametne mobilnosti. 

Zahvaljujući ekspanziji brenda, predsednik SEAT-a Luca de Meo je naglasio: "radimo na internacionalizaciji projekata. Dobar i konkretan primer je odluka da se pokrene proizvodnja u Alžiru u drugoj polovini godine. To je projekat Grupacije koji započinje modelima Ibiza i Golf, ali SEAT će imati vodeću ulogu. Svi modeli Ibiza prodati u Alžiru će biti proizvedeni u Martorelliu a konačno sastavljanje će se obaviti u Alžiru, u pogonima uvoznika."

 

Jedan od ciljeva SEAT-a je da ima vodeću ulogu u industriji na polju umrežavanja i pametne mobilnosti. Da bi to postigli, kompanija će predstaviti Metropolis: Laboratoriju Barselona u Aprilu, 100% SEAT pogon koji će biti integrisan u svetsku mrežu digitalnih laboratorija Volkswagen Grupe. marka će takođe otvoriti nejreprezentativniju prodavnicu u nadolazećim mesecima u Barseloni kako bi unapredili odnos između klijenata i grada.