Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

SEAT Ibiza

Legendarni model

01.26.2017

1984. Michael Jackson zavladao je svetskom muzičkom scenom albumom Thriller. Na velikom platnu filmovi Ghostbusters i Indiana Jones (Temple of Doom) oborii su sve rekorde gledanosti do tad. Takođe to je bila godina kada se rodio osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg i godina kada je model SEAT Ibiza prvi put predstavljena na tržištu. Od tada, ovaj model se vozi na ulicama i putevima širom sveta već 33 godine u kontinuitetu. Nastavite da čitate neke zanimljive činjenice o ovom legendarnom modelu. 

 

 

 

Četiri generacije i više od 5.4 miliona prodatih vozila.

U tri dekade SEAT Ibiza je akumulirala četiri generacije. Ona je najprodavanije Špansko putničko vozilo, do sada je prodato 5.4 miliona jedinica. Kada bi se postavili u pravu liniju jedan za drugim, kolona bi bila dugačka od Barselone do Novog Zelanda. 

 

 

 

 

Created in Barselona

Svaka generacija Ibize je dizajnirana, razvijena i proizvedena u Barseloni. Italijan Giorgetto Giugiaro  bio je Direktor Dizajna za prvu generaciju. Motor je razvijen u saradnji sa Porsche-om, čime ostvaruje System Porsche oznaku a proizvođač modula Karmann pomogao je oko karoserije.

Potrošnja goriva smanjena je na manje od pola

Posle 33 godine, SEAT Ibiza ima potrošnju koja je manja od polovine potrošnje prvog modela. Od 7.8l/100km 1984. Godine do 3.6l na sadašnjoj Ibizi  1.4 TDI sa 90Ks.

8 od 10 Ibiza su izvezene

Svaki dan 700 novih SEAT Ibiza izlazi sa proizvodne trake fabrike u Martorellu. Od tog broja 80% se izvozi u više od 75 zemalja. U stvari iza internacionalizacije marke stoji Ibiza kao prvi model koji je izvezen iz Martorella.

 

 

 

Zanimljivi detalji Ibize

Više od 700 robota je uključeno u proizvodnju. Svako vozilo ima 3.000 delova i putuje trakom dugačkom skoro 12 km do kraja proizvodnog procesa. Dodatno, od 1984 godine potrošeno je 70 miliona kg boje što je ekvivalentno bojenju Ajfelovog tornja 1.000 puta.

Uloga žena

Ibiza je prvo SEAT vozilo koje je uključilo žene u proizvodni proces. Danas, žene čine 1 od 5 radnika na traci (21%), najveći odnos u Španskoj industriji. Na globalnom tržištu sve je više i više žena kupaca u poslednjih deset godina, 51% u odnosu na 42% u 2004 godini.

Strast za takmičenjem 

Ibiza je bila zvanično vozilo Olimpijskih igara u Barseloni 1992 godine. Takođe postigla je zavide rezultate u trkačkim takmičenjima, kao što su FIA svetski šampionat u kategoriji vozila do 2 litra zapremine 1996., 97. i 98. godine