Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Nauka na točkovima

SEAT odeljenje kvaliteta proverava sve materijale

11.25.2016

Martorell, 25/11/2016. - Čovek nosi beli mantil i proverava CT snimak: "Nema fraktura, perfektno", kaže. Ali danas nismo u bolnici i tehničar ne proverava rendgenski snimak grudi i polomljene kosti; mi smo u SEAT odeljenju za kontrolu kvaliteta, gde se koriste naučne metode za proveru stanja materijala.

Svake godine uradi se oko milion CT snimaka skenerom. Ova visoka tehnologija omogućava nam da "produžimo život delova i osiguramo kvalitet materijala", objašnjava inženjer David Patiño dok podiže točak i postavlja ga u kabinu.

 

Kao na medicinskom pregledu, Patiño dobija rezultate za nekoliko minuta: materjal je kompaktan a to osigurava dugotrajnost. "Puno ljudi nije svesno kako jedan sitna pora veličine polovine milimetra može da uzrokuje veće oštećenje ako vozač naiđe na rupu. Ovde se brinemo da se to ne desi" dodaje.

 

Koristeći ove tehnike, koje omogućavaju da se delovi vide u 3D i presecima, tehničar može da proveri pojedinačne materjale od metala kao i električne komponente. Testiranje može da obavi samo inženjer specijalista. Lični dozimetar visi sa Davidovog mantila, koji će emitovati upozoravajući signal ako je izložen radijaciji. Mere bezbednosti na radu se veoma striktne: "mi smo inženjeri, ali imamo i posebnu licencu da radimo sa nuklearnom enerijom, koja je neophodna za obavljanje ovog posla" kaže i pokazuje nam svoju licencu.

 

Iznad kabine nalazi se znak 'radioaktivno testiranje' , crveno svetlo se ponovo pali, znači upravo započinje novo testiranje. Nauka je iza svakog detalja.