Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Užitak za vožnju

10 najspektakularnijih puteva na svetu

11.10.2016

 Martorell, 21/10/2016. - Neko voli uspone i velike visine sa kojih se pruža fenomenalan pogled, drugi pak vole dugačke pravce sa prolazima kroz parkove, doline ili romantične predele. Sve su to putevi a mi vam predstavljamo neke od najspektakularnijih po našem mišljenju. U nastavku vam predstavljamo listu. Na kraju krajeva najlepši je onaj put u kojem uživate u svom automobilu gde god Vas vodi. Počinjemo naš izbor u Rumuniji, gde je nedavno SEAT sprovodio niz test vožnji sa devet Leon CUPRA modela.

1) Transfagarasan, Rumunija. Neki ga smatraju jednim od najlepših puteva, bar u Evropi. Dugačak oko 90 kilometara, vijuga kroz prdoviti predeo Karpata.  Put je najčešće zatvoren zbog snega od kraja oktobra do juna. Pored divnog pejzaža duž trase nalazi se dvorac Poenari, za koji neki tvrde da je inspirisao Bram Stokerovu priču o grofu Drakuli.

 

2) Stelvio Pass, Italija. Na nadmorskoj visini od 2,757 metara, to je najviši asfaltirani put u istočnim Alpima. Pored prelepog krajolika, poznat je i po svojih 48 prevoja u samo 24 km sa prosečnim nagibom  od 7.6%. Biciklisti znaju da je ovaj deo jedan od najtežih na takmičenju Giro d'Italia.

 

3) Furka Pass, Švajcarska. Ovaj pute je postao veoma popularan nakon filma iz 1964 James Bond Goldfinger. Ispresecani Road 19 je jedan od 30 najviših planinskih prolaza Evrope. Nalazi se u centralnom delu Švajcarskih Alpa, garantuje spektakularan pogled uključujući i čuveni Rhône glečer.

 

4) Route Napoleon, Francuska. Taj put je dugačak 325 km, a trenutno je deo N85 na putu za Pariz. Od Golfe-Juan i rivijere u Grenobleu, on prolazi regije Provansa-Alpe-Azurna obala i Rhone-Alpes, i deo je trase koji je zauzeo Napoleon pri povratku na presto nakon godinu dana u egzilu. Put prolazi pored nekoliko velikih ruta i slikovitih gradića.

 

5) Romantic Road, Nemačka. Ovaj put se proteže 400 km od Würzburg za Füssen u Bavarskoj. On prelazi pored 60 gradova i mesta, na kojima posetioci mogu videti crkve, katedrale, dvorce i šarmantna srednjevekovna naselja: kao što je Dinkelsbühl, kao i vinogradi i podnožja bavarskih Alpa.

 

6) Desfiladero de la Hermida, Španija. 21 km dugačko proširenje čini ovaj tesnac u Cantabriji najdužim u Španiji. Može mu se prići preko N-621 puta, pruža fantastičan pogled na strmim krečnjačkim stenama okolo od kojih se neke uzdižu do 600 metara.

 

7) Atlanterhavsveien, Norveška. TAtlantski put dugačak samo 8.72 km spaja nekoliko malih ostrva sa osam mostova, perfektno kombinujući prirodu i inženjerstvo. Nalazi se samo na nekoliko metara nadmorske visine iznad Atlantskog okeana čineći tako pravi izazov za najhrabrije vozače.

 

8) Ruta 40, Argentina. Jedan od najviših puteva u svetu, dostiže čak 5,000 metara nadmorske visine u Abra del Acay planinskom prolazu. Proteže se 5,200 km od juga do severa, paralelno sa planinskim masivom Anda, prolazo kroz 21 nacionalni park i 18 velikih reka. Posle prolaska južne Patagonia postaje jedan od najvećih nenaseljenih puteva u svetu.

 

9) Great Ocean Road, Australija. Ovaj 243 km dugačak put povezuje Australijsku obalu države Victoria i prolazi pored  London Arch ili The Twelve Apostles, prirodnih formacija krečnjaka nastalih milionima godina erozije na visokim liticama okrenutim ka Atlantskom okeanu. Duž puta nalaze se ribarski gradići, kišne šume i nacionalni parkovi.

 


10) Route 66, SAD. Poznat još kao Mother Road, verovatno je inspirisao najviše filmova u istoriji kao što su Easy Rider, Duel ili scena iz Grease. Proteže se preko 4,000 km, prolazeći kroz sedam država, povezuje Chicago i Santa Monicu u Californiji. Jedan od najmitskijih puteva na planeti.