Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

pomak paradigme

Revolucija ekrana

11.07.2016

 

Martorell, 28/10/2016. - Razvoj ekrana je uveo revoluciju u unutrašnjost automobila. Sada sve zavisi od njih, do te mera da  "prvo dizajniramo ekrana a onda sve ostalo" istakao je Jaume Sala, rukovodilac službe Interior Design u SEAT-u, koji je još dodao "ranije smo dizajnirali celu unutrašnjost pa tek nakon toga tražili mesto za ekran". Sada se imak "sve vrti oko njega". 

Sada više ljudi u SEAT-u učestvuje u dizajnu ekrana nego spoljašnjosti vozila zbog rastućeg uticaja umrežavanja u automobilskoj industriji. Do kraja godine biće 30 zaposlenih u kompaniji koji će se baviti UX dizajnom, područjem vezanim za ekrane. Neki od njoih su zaduženi za interfejs, drugi se bave aplikacijama a treća grupa simulacijama i animacijama i njihovim prikazom.

 

Dizajn ekrana u vozilu je veoma zahtevan zadatak i potrebno je oko godinu i po i oko 1,000 skica. U SEAT-u, svi ekrani imaju jednu zajedničku osobinu a to je da se nalaze u visini očiju i pod uglom su okrenuti prema vozaču. Najnoviji dizajn, u novom modelu LEON, dimenzija je 8" (oko 20 cm). Za ovaj model posebno je dizajnirano 3000 ikonica i piktograma.

 

U poslednjih 15 godina evolucija je bila "neverovatna".

Prema Sala-i, prešli smo veliki put "od jednostavnog radio aparata koji može da se ukloni do čitavog kompjutera instaliranog u vozilo" koji je sposoban za reprodukciju sadržaja drugih uređaja kao što je tablet. A to je, tačno ono što klijenti danas traže.