Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Kakko virtuelna realnost skraćuje vreme proizvodnje

Najsavremenija tehnologija

09.28.2016

Martorell, 27/09/2016. - Vidimo dva tehničara sa Oculus kacigom u velikoj praznoj sobi.  Jedan nosi rukavice a drugi kontrole. Jedan pruža ruku kako bi dohvatio nešto u vazduhu a drugi čuči i obojica se kreću u krugovima. Mi ne vidimo ali oni analiziraju vozilo koje će biti prikazano za par dana na Paris Motor Show-u.  "Šta misliš o drugim točkovima?" "To je savršeno". zaključuju zajedno.

Baš kao u medicini, nauci ili industriju video igara, virtuelna stvarnost je bitna i prisutna i u auto industriji. SEAT tu tehnologiju koristi poslednjih 20 godina: "Pomaže nam u optimizaciji procesa proizvodnje i aktivno prikazuje model koji planiramo da proizvedemo". kaže  Javier Díaz rukovodilac SEAT Prototip centra. Da budemo precizniji ova tehnologija je skratila vreme proizvodnje prototipa za 30% pre lansiranja modela.

 

Pogledajte video

Razlika je značajna. Ranije, stolovi su bili 10m dugački da bi na njima mogli da budu postavljeni tehnički crteži, planovi, nepregledne liste delova a meseci su bili potrebni za obradu podataka. Sada jedan kompjuter je dovoljan da prikaže celo vozilo a unapređenja i promene je mnogo lakše obaviti.


Ova tehnologija prepolovila je broj prototipova koje pravimo pre lansiranja nekog modela. Optimizacija vremena i drugih resursa ima pozitivan uticaj na naše klijente i to ne samo u pogledu preciznosti i kvaliteta proizvoda, već i na krajnju cenu.

 

Dobar primer je nova SEAT Ateca, gde je čitav proces praćen u virtuelnoj stvarnosti. "Više od tri godine je prošlo od trenutka kada smo videli prve slike do trenutka kada se vozilo našlo u prodaji. Tomo tog vremena analizirali smo svaki centimetar vozila i napravili brojne izmene i unapređenja; konkretno implementirali smo preko 800 unapređenja kroz virtuelnu fazu." dodao je Javier.

 

Dva tehničara skidaju kacige. U ovom trenutku to je još uvek poverljiv model. Mi ostali ćemo morati da sačekamo Paris Motor Show.