Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Od 600 do automobila sa 6 vazdušnih jastuka

60 godina evolucije

09.15.2016

Martorell, 2016/09/07. - Mnogo se toga može dogoditi u 60 godina, a kada je u pitanju bezbednost automobila to je jako puno vremena. U pogledu bezbednosti, automobili danas imaju jako malo sličnosti sa onima iz prošlosti. Da bismo to potvrdili možemo uporediti iz 1963 SEAT 600 D sa modelom SEAT Ibiza FR:

- Vazdušni jastuci i nasloni za glavu. "SEAT 600 nije bio opremljen naslonima za glavu", priseća se Javier Luzon, upravnik pasivne sigurnosti u SEAT-u. Ovaj detalj čini značajan doprinos sprečavanju trzajne ozlede kada je automobil udaren niskom brzinom sudara odstraga. Neki modeli  SEAT Ibiza imaju do šest vazdušnih jastuka, SEAT 600 nije imao ni jedan, ta tehnologija nije postala raširena sve do 90-ih godina.

 

- Sigurnosni pojas. Bio razvijen 60-ih. Ali, u početku je to bio "običan remen koji su korisnici morali prilagoditi na svom telu", objašnjava Luzon. Razlika je takva da danas ovaj element pasivne sigurnosti se prilagođava telu korisnika, a ne obrnuto. To pruža veću sigurnost u slučaju sudara, jer sadašnji sistem sigurnosnog pojasa savršeno leži na telu i zadržava putnika odmah.

 

- Kočnice. Kočioni sistem na oba modela, potpuno je drugačiji. SEAT 600 bio je opremljen doboš kočnicama ", sa mnogo nižom snagom kočenja nego što se može postići danas", kaže Luzon. Sadašnji automobili "imaju veliki prečnik disk kočnica", gume su mnogo kvalitetnije ", dajući im veću kontaktnu površinu na asfaltu za sigurniju vuču", sada automobili imaju ABS, sistem koji sprečava automobile od proklizavanja.

 

- Šasija. Šasija je još jedna temeljna komponenta Kada je u pitanju sigurnost, a njena evolucija tokom posljednjih nekoliko decenija jasno se može primetiti. Jedna od glavnih razlika je veća širina različitih struktura,: kao što su vrata,  "dodate su razne sigurnosne funkcije kako bi struktura dala bolju zaštitu nego pre u slučaju sudara." 

 

Sve u svemu, današnji automobili nude najviši nivo bezbednosti putnika. "Sledeći korak koji ćemo uskoro vidjeti uključuje automobile sa sposobnošću da predvidi buduće događaje i reaguje u skladu sa tim", zaključio Javier Luzon. To će biti početak novog doba i tehnologije kada nastaju stvari koje su bile nepojmljive u vreme legendarnog 600.