Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

SEAT Ateca Euro NCAP test 5 zvezdica

Euro NCAP test dodelio je 5 zvezdica modeluu SEAT Ateca

07.13.2016
  • Ateca poseduje izvanrednu bezbednost prilikom sudara kako za odrasle putnike tako i za decu
  • Funkcija kočenja u nuždi i sistem prepoznavanja pešaka Front Assist pokazali su se veoma efikasnim
  • Priznanje se dodeljuje neposredno prije lansiranja Atece u mrežu trgovaca


SEAT Ateca dobila je najvišu ocenu u Euro NCAP ispitnom programu. Prvi SUV u istoriji ove španske marke u potpunosti se iskazao po pitanju visokog nivoa bezbednosti koji pa je ovenčana sa pet zvezdica. Modelu SEAT Ateca je dodeljena visoka klasifikacija u svakoj od kategorija uključenih u Euro NCAP ispitivanja, sa posebnim akcentom na bezbednost odraslih saputnika i dečju bezbednost, kao i  zaštitu pešaka i sisteme podrške za vozača. 

Ovo priznanje dodeljuje se neposredno prije lansiranja Atece u prodajnu mrežu. Ateca je prvi model u proizvodnoj ofanzivi koji će SEAT lansirati u sledećih 18 mjeseci. Ta ofanziva ukupno uključuje četiri modela, zajedno s SUV crossover modelom u 2017. godini. Klasifikacija je pritom dodeljena u godini kad je Euro NCAP povećao broj ispitivanja koja vozila moraju proći te je takođe postavio i više standarde prilikom donošenja svoje procene. U tu je svrhu, radi utvrđivanja nivoa bezbednosti putnika, korišćen celi niz novih veličina i tipova lutki za crash testove, a takođe je porastao broj i opseg ispitnih metoda.

SEAT Ateca svoj uspjeh na ispitnom programu duguje svojim naprednim sigurnosnim sistemima koji su deo standardne opreme i koji su se pokazali veoma efikasnim. Novi model, koji je u potpunosti dizajniran i razvijen u Barceloni, sadrži funkciju kočenja u nuždi u gradu ili na put, Front Assist sa sistemom prepoznavanja znakova, a njega Euro NCAP ispituje od 2016. godine. Ovaj sigurnosni program uz to ocenjuje i sistem zadržavanja vozila u kolovoznoj traci, raspoloživ u serijskom modelu SEAT Ateca.

Novi SUV marke SEAT, koji će uz modele Ibiza i Leon predstavljati treći stub marke, standardno je opremljen sa sedam vazdušnih jastuka, uključujući vozačev vazdušni jastuk za kolena, kao i sigurnosnim pojasevima sa zatezačima i ograničenjem natovarenosti na prednjim i zadnjiom sedištima. Prva stavka je veoma korisna za vezanje putnika svih telesnih dimenzija jer zatezač u trenutku sudara drži pojas zategnutim o putnikove grugi i karlicu, čime se garantuje bolje zatezanje pojasa kako za odrasle putnike tako i za decu. 

Ateca, model koji predstavlja ulazak marke SEAT u jedan od najbrže rastućih tržišnih segmenata, takođe sadrži druge izvanredne sigurnosne sisteme poput sistema Isofix i Top Tether sa spoljne strane zadnjih sedišta, sistem podrške za duga/kratka svetla, Blind Spot senzor + sistem upozorenja na bočni promet pozadi, kameru od 360° s funkcijom nadzora područja iza vozila, sistem prepoznavanja umora, sistem za ograničenje brzine i vizualni podsetnik za vezivanje sigurnosnih pojaseva pozadi.