Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Saveti za bezbednu vožnju

Sigurna noćna vožnja

06.30.2016

Martorell 30/06/2016. - Period letnjih odmora je doba godine kada su putevi najprometnijih i mnogi ljudi vole da voze noću i da u potpunosti iskoriste svoj odmor. Obično postoji manje saobraćaja kada padne mrak, ali se rizik od od nezgoda povećava zbog smanjene vidljivosti i umora. Nezgode tokom noćne vožnje statistički  u Evropi broji  37% svih žrtava vožnje, tako da se određene mere predostrožnosti moraju preduzeti da bi vožnja bila bezbednija

• Uključite svoje oborena svetla u sumrak za bolju vidljivost i da vas bolje vide. Morate voziti sa oborenim svetlima noću, kada pada kiša ili u uslovima slabe vidljivosti. Oborena svetla treba koristiti kad god je to moguće, kako bi se izbeglo zaslepljivanje nadolazećem saobraćaju. Neka vozila su opremljena automatskim sistemom paljenja oborenih svetala i isključivanje u zavisnosti od spoljašnjih svetlosnih uslova.
90% informacija potrebnih za vožnju se obrađuju preko čula vida, a kako vizuelna percepcija smanjuje noću, više vremena je potrebno da se identifikuju pešaci, životinje ili saobraćajna signalizacija. U ovim slučajevima, LED farovi su veliki saveznik, jer generišu bolje svetlo, kvalitetnije od halogene sijalice i svetlost koju ona emituju je veoma slična dnevnom svetlu, što znatno poboljšava vidljivost.

• Prilagodite brzinu da bi mogli da kočite u okviru svetlosnog snopa. Preporučljivo je voziti sporije nego obično tokom dana. Preporučena brzina prilikom vožnje sa oborenim svetlima u Španiji iznosi 90 km / h.
 
• Održavajte sigurnu udaljenost  od najmanje tri sekunde između vas i vozila ispred vas.

 

• Prepoznajte rane znake umora, na primer, ako su vaši kapci teški, ako imate problema za se zadržite u svojoj kolovoznoj traci, ili ako vam je teško da se setite gde ste vozili u poslednjem kilometru. Pospanost utiče na reflekse i efekat je sličan vožnji sa nivoom alkohola u krvi od 0,5 grama po litru. Na prve znakove pospanosti, važno je da se zaustavite i odmorite ili prespavati do trenutka kada možete bezbedno nastaviti svoj put. Neka su vozila opremljena sa sistemom prepoznavanja umora i identifikuju kada je vozač umoran a prikazuju znak upozorenja na instrument tabli koji preporučuje pauzu.