Concept Car

Zavjesa za CUPRA Formentor

14.03.2019
  • Prvo vozilo specijalno razvijeno za CUPRA

  • CUPRA Formentor dolazi sa plug-in hibridnim pogonom visokih performansi

Ubrzo nakon nakon svog prvog rođendana i baš u vreme Sajma automobila u Ženevi, CUPRA predstavlja svoj prvi konceptni automobil - CUPRA Formentor. Sa ovom konceptualnom studijom, brend otvara prozor u budućnost: CUPRA Formentor kombinuje sve prednosti sportskog automobila sa udobnošću svestranog SUV-a. Savršeno se uklapa u vreme kada CUV segment (Crossover Utiliti Vehicle) doživljava značajan rast i istovremeno postavlja smer u kojem će se CUPRA nalazitii u budućnosti. Mladi brend se od prvog dana predstavlja ambiciozno, izražajno i inspirativno - svi ti atributi se odražavaju u novom konceptnom automobilu.

"Formentor je simbioza najsavremenije tehnologije, napredna i zapanjujuća spoljašnjost, udobna unutrašnjost i visoko efikasna vožnja koja vozaču daje visoke performanse sa čistom savešću u pogledu potrošnje goriva i emisija", rekao je Vaine Griffiths, CEO kompanije CUPRA.

CUPRA u punom gasu

Samo oko godinu dana nakon nastanka kao nezavisnog brenda, o CUPRA-i se već priča i popularna je kod kupaca, a od svog lansiranja, brend je impresivno pokazao svoj potencijal na tržištu - 2018. godine prodaja je porasla za 40% u odnosu na prethodnu godinu, Prodato je 14.400 vozila. Navedeni cilj je dvostruka prodaja u naredne tri do pet godina. Nakon uspešnog lansiranja prvog modela, CUPRA Ateca, ovaj cilj se još više približio otkrivanju CUPRA Formentor-a.

Vaine Griffiths, generalni direktor CUPRA-e, naglasio je da "trenutni uspeh CUPRA jasno odražava popularnost brenda na tržištu". Dalje, Griffiths kaže: "Razvoj CUPRA u prvoj godini je premašio sva naša očekivanja i mi postajemo upravo taj brend još dalje, jer uvjerava i najzahtjevnije ljubitelje automobila. CUPRA je sada pun gas. "

par excellence

CUPRA Formentor je vozilo sa harizmom i karakterom čiji oblik zauzima svestrane karakteristike. Sportski karakter CUPRA Formentora je naglašen njegovim niskim težištem. Pogled posmatrača automatski prelazi na vizualne akcente u pozadini. Proporcije jasnog zadnjeg dela naglašavaju dužinu haube kada gledate siluetu i izražavaju izrazito dinamičnu liniju vozila.

"CUPRA Formentor impresionira lepotom svojih proporcija, izražajnošću svojih linija, plemenitim površinama i svojim uzvišenim konceptom boja." CUPRA Formentor je za mene simbol istinske strasti, " objašnjava direktor dizajna Alejandro Mesonero-Romanos.

Telo od dve tone podseća na robusno terensko vozilo, ali njegova silueta izgleda elegantno i nežno zbog izražene estetike. Umesto grubog, tvrdog izgleda konvencionalnog SUV-a, CUPRA Formentor nudi fluidni dizajn. Plemeniti karakter pronalazi svoj izraz u izvanrednom konceptu osvetljenja, koji naglašava nepogrešiv izgled zadnjeg dela vozila. Dizajn je upotpunjen ekskluzivnim, mat plavim detaljima.

Unutrašnjost "wow"

Visokokvalitetni enterijer CUPRA Formentora ni na koji način nije inferioran po svom izražajnom izgledu: impresionira svojom modernošću i sportskim karakterom, koji na jedinstven način izražavaju životni stil brenda CUPRA. Čim se vrata vozila otvore, poseban karakter konceptnog automobila postaje očigledan: pozdrav koji projektuje LED, CUPRA upravljač i kožna sportska sedišta odmah prenose prijatan osećaj i sigurnost prilikom ulaska.

Gledajući u unutrašnjost, gotovo da izgleda kao da tabla sa instrumentima lebdi. Ova horizontalna veza između vrata vozača i suvozača podvlači izražajnost vozila. Visok kvalitet ekskluzivnog dizajna u enterijeru je očigledan na prvi pogled - na primer kroz kombinaciju tamnih hromiranih elemenata i crnih visokog sjaja. Udobna sportska sedišta sa svojim naslonom od karbonskih vlakana pružaju osećaj prostranosti koja pokriva visoku performansu vozila na razigran način i vešto je nagralašava. U isto vreme, sedišta sa spuštenim težištem pružaju prijatan, ergonomski optimizovan komfor vožnje.

Direktno ispred vozača nalazi se digitalni kokpit, koji prikazuje sve informacije na jasan način a može ih individualno konfigurisati vozač. On zamenjuje poznate analogne instrumenta. Naizgled lebdeći 10-inčni sistem za zabavu nudi punu opremu i putnicima u putničkom saobraćaju nudi najsavremenije mogućnosti povezivanja kao što je usluga prepoznavanja muzike Shazam ili glasovni asistent Alexa of Amazon.

Dizajn za budućnost

Sa progresivnim dizajnom CUPRA Formentor, brend CUPRA najavljuje novo poglavlje u korporativnoj istoriji. Konceptni automobil kombinuje jedan od najmodernijih pogonskih sistema sa snagom, za koji je već poznato ime CUPRA. Prilikom razvoja snažnog plug-in hibridnog motora, naglašena je i održivost. CUPRA Formentor više nego zadovoljava najnovije zahteve performansi i efikasnosti, otvarajući put brendu u novu eru vožnje.

Kombinacijom visokih performansi motora plug-in hibridnog benzinskog motora i elektromotora visokog obrtnog momenta, CUPRA Formentor prevazilazi zahteve modernog hibridnog pogona. Preko dvostruke spojnice (DSG), konceptni automobil bez napora prenosi impresivnu ukupnu snagu od 180 kW (245 KS) na put. Zahvaljujući inteligentnoj DCC adaptivnoj kontroli vešanja, blokadi diferencijala i progresivnom upravljanju, vozilo ostaje sigurano i upravljivo bez obzira na uslove vožnje i stil vožnje u svakom trenutku.