Pet zvezdica na crash testu

SEAT Tarraco sa najvišom ocjenom Euro NCAP

13.03.2019
  • Vodeći SUV dobija maksimalnu ocenu za bezbednost

  • Najbolji rezultat u klasi za zaštitu putnika

  • Odlična pasivna sigurnost i za pešake i bicikliste

  • Najnoviji sistemi za aktivnu i pasivnu bezbednost

Jedna stvar je sigurna: novi SEAT Tarraco dobio je najviši rejting od pet zvezdica u Euro NCAP crash testu, postavljajući nove standarde u bezbednosti velikih SUV vozila. U zaštiti putnika za odrasle, predvodnik SEAT-a ostvario je 97 posto maksimalnog rejtinga - ne samo odličan, već i najbolji rezultat do sada u ovoj kategoriji.

Postupci revizije Euro NCAP-a postaju sve zahtevniji iz godine u godinu, jer sigurnosne agencije uvek uvode dodatne i strože testove. On ispituje i ocenjuje sve aspekte vozila: zaštitu odraslih i dece, zaštitu biciklisti i peška, i pružanje savremenih sigurnosnih sistema.

Aktivna bezbednost: SEAT Tarraco sa vrhunskim ocenama za zaštitu putnika

Vodeći model Tarraco iz SEAT-a dobio je najviši nivo bezbednosti u seriji testiranja organizacije za zaštitu potrošača.

Ovde se detaljno ispituju bezbednosne osobine raznim testovima. Zaštita odraslih putnika procenjuje se različitim testovima, uključujući testiranje frontalnog udara sa 40 procenata preklapanja na fiksnoj prepreci i bočnoj prepreci, kao i bočni udar i test udarca sa polovima. Pored toga, postoje testovi na trzajne udare i testovi autonomnih sistema za kočenje u nuždi (AEB), koji se izvode različitim brzinama i preklapanjima.

Procena bezbednosti dece se zasniva na tri važna aspekta: bezbednosna zaštita deteta, koliko je vozilo pogodno za ugradnju dečjih sedišta različitih veličina i koja oprema obezbeđuje vozilo za bezbedan prevoz dece.

Pasivna bezbednost: SEAT razmišlja o korisnicima kolovoza

Razvoj modela SEAT Tarraco ne samo da je obraćao pažnju na zaštitu putnika, već posebno i na sigurnost nezaštićenih učesnika u saobraćaju. Euro NCAP testovi ispituju potencijalni rizik od povreda glave, karlice i područja nogu pešaka i biciklista, i ispituju postojanje sistema za sprečavanje ili ublažavanje njihovih posledica.

Pored toga, pošto se procenjuju ključne tehnologije asistencije vozaču i njihov doprinos bezbednosti, program Euro NCAP može da pruži sveobuhvatnu ocenu bezbednosti.

SEAT Tarraco mit Höchstwertung von Euro NCAP

Vrhunske ocene za svestranu bezbednost

Organizacija je dala Tarracu dobru ocenu za zaštitu putnika i korisnika kolovoza u slučaju nesreće u svim testnim situacijama. U zaštiti odraslih, SEAT Tarraco je ostvario 97 odsto, za zaštitu dece 84 odsto, za ugrožene učesnike u saobraćaju 79 odsto, a bezbednosne asistente 79 odsto.

"SEAT Tarraco je dobio odličnu ocenu sigurnosti u zahtevnim Euro NCAP testovima, a ovaj rezultat dugujemo važnosti koju pridajemo sigurnosti u razvoju našeg najvećeg SUV-a, i predani smo tome da za sve naše modele istaknemo najviši nivo aktivne i pasivne sigurnosti ", rekao je Luca de Meo, izvršni direktor SEAT SA

Bezbednost je stvar koncepta

Razvoj modela SEAT Tarraco fokusiran je na pružanje najvišeg nivoa sigurnosti za putnike i druge učesnike u saobraćaju, tako da SUV postavlja nove standarde u pogledu bezbednosti. Postizanje ovog cilja zahtevalo je ne samo sav dizajn vozila, već i integraciju najnaprednijih bezbednosnih tehnologija.

SEAT Tarraco ima bogatstvo sigurnosnih sistema koji procenjuju podatke iz različitih senzora i dozvoljavaju SUV-u da identifikuje put ispred i saobraćajne situacije i reaguje u skladu sa tim. Sistemi uključuju asistenta za hitne slučajeve, asistenta za slepu tačku i pomoć pri izlasku, kao i opciono prepoznavanje saobraćajnih znakova, asistenciju za zastoj u saobraćaju i asistenta dugih svetala. Pored toga, prvi put su uvedena dva nova sigurnosna sistema: asistencija pre sudara i detekcija prevrtanja.

Asistent za sudar reaguje u roku od 0,2 sekunde kada detektuje predstojeću nesreću: sigurnosni pojasevi se zatežu, aktiviraju se svetla upozorenja, a prozori i krovni otvor zatvaraju se da bi se zaštitio putnički prostor. Pomoć pri prevrtanju aktivira vazdušne jastuke za glavu i zatezače pojasa kada se aktiviraju.

Ovi sistemi takođe uključuju sistem za praćenje stanja okoline "Front Assist" sa prepoznavanjem biciklista, asistencija pri vožnji (za kolovozne trake) i funkciju hitnog poziva (hitan poziv).