Mobile World Congress

SEAT MINIMÓ: Revolucija mobilnosti

26.02.2019
  • Konceptualno vozilo koje sadrži sistem zamene baterija za potpuno punjenje vozila za svega nekoliko minuta, smanjujući operativne troškove deljenja vozila za do 50 %
  • Ovo 100-% električno vozilo objedinjuje prednosti motorcikla i vozila
  • Minimó će biti najbolji saputnik u gradu sa povećanom autonomijom i povećati ekološki uticaj vozila
  • Kompanija SEAT želi  da sluša građane i institucije prilikom daljnjeg razvoja proizvoda
  • Luca de Meo: "Predvodićemo strategiju mikromobilnosti Volkswagen koncerna tako što ćemo razvijati ideje i proizvode namenjene putovanju na male udaljenosti"
  • SEAT najavljuje pokretanje softverske kuće koja će zapošljavati više od 100 ljudi

Savršena simbioza automobila i motocikla

Beograd, 25. februar 2019. godine - SEAT čini velik korak napred u okviru svoje strategije urbane mikromobilnosti predstavljanjem modela Minimó na ovogodišnjem svetskom sajmu mobilnih tehnologija Mobile World Congress. On je konceptualno vozilo razvijeno kao platforma mobilnosti koje je oličenje vizije urbane mobilnosti sutrašnjice ove kompanije.

Na današnjoj je konferenciji za medije predsednik uprave marke SEAT Luca de Meo objasnio sledeće:

"SEAT Minimó posebno je razvijen kako bi se mogao prilagoditi platformama za mobilnost koje će oblikovati budućnost gradske vožnje, a u okviru koje će saobraćaj biti ograničen i svega će nekoliko operatera moći da ponudi mobilnost."

Luca de Meo dodaje: "Ovo je rešenje na koje su kompanije za deljenje vozila čekala, model koji će biti ključan za poboljšanu profitabilnost ove vrste kompanija. Koncept koji danas predstavljamo odgovara na potrebe kako gradske infrastrukture tako i pružaoca usluga deljenja vozila."

Najbolji prijatelj gradova

Minimó je kreiran kombinacijom najboljih detalja iz oba sveta: sa sigurnošću i komforom automobila a agilnošću i mogućnošću jednostavnog parkiranja motocikla. Nudeći komforno mesto za dvoje putnika, ovo 100-% električno konceptualno vozilo razvijeno je sa integrisanim sistemom zamjene baterija, kojim se omogućava potpun nivo napunjenosti vozila za svega nekoliko minuta i domet veći od 100 kilometara. Budući da ova vozila nije potrebno odvesti do mesta za ponovno punjenje, ovaj inovativni sistem znači da će se operativni troškovi deljenja vozila efektivno smanjiti za 50%.

SEAT predvodi strategiju urbane mobilnosti Volkswagen grupe

Ovo vozilo sa svojih 2,5 m dužine i 1,2 metra širine zauzima 3,1 kvadratni metar prostora u poređenju sa 7,2 kvadratna metra normalnog vozila, čime značajno smanjuje svoj ekološki uticaj u gradu. Minimó može da se parkira na parkirna mesta za motocikle, a u saobraćajnu traku dvaput bi stao na parkirno mesto koje je inače predviđeno samo za jedan prosečni automobil.

"Minimó je takođe hiper povezano vozilo sa integrisanom 5G tehnologijom koja pruža praktično i besprekorno digitalno korisničko iskustvo na temelju ključa 'Digital Access' i bežične platforme Android Auto™ na ekranu vozila, a da korisnici svoj smartphone pri tome ne trebaju povezivati kablovoima ili koristiti utikače. Među ostalim funkcijama vozilo, na primer, prepoznaje ima li vozač 16 ili 18 godina kako bi prilagodilo svoju brzinu na 45 ili 90 km/h. Korisnici pri tome pomoću usluge Google Assistant na platformi Android Auto mogu svoj pogled zadržati na kolovozu i ruke na upravljaču a ostati povezani upravljanjem glasovnim komandama, jednostavno dobiti odgovore na pitanja, obavljati zadatke i upravljati medijskim sadržajem", objasnio je de Meo povodom konferencije za medije.

"5G Connected Car" na ulicama Barselone

U tom pogledu velik korak napred u području povećanja korisničkog iskustva u vozilu SEAT Minimó, kompanije SEAT i Android Auto sarađivala su kako bi omogućili potpuno besprekornu, intuitivnu povezivost, u okviru koje korisnik jednostavno može pozivati telefonske brojeve, čitati i odgovarati na tekstualne poruke ili koristiti podržanu navigaciju, medijski sadržaj i komunikacijske aplikacije na ekranu vozila.

Sa konceptualnim vozilom kao što je Minimó marka SEAT namerava smanjiti ekološki uticaj vozila u urbanim područjima. Uzevši to u obzir, marka sarađuje sa upravnim telima gradova kako bi dobila uvid u njihova viđenja i specifične potrebe.

Jačanje ekosistema povezanosti

Kao rezultat ovoga zajedničkog poduhvata marka SEAT razmotriće mogućnosti integracije preporuka tela javne vlasti i građana u razvoj vozila kako bi ponudila precizna rešenja koja doprinose zajedničkom cilju - povećanju urbane mobilnosti.

Nakon uvođenja električnog romobila eXS koji je razvilo društvo SEGWAY na tržište i sa međunarodnim predstavljanjem konceptualnog vozila Minimó, SEAT je odabran kao vodeća marka unutar Volkswagen koncerna koja će definisati strategiju i nuditi proizvode usmerene na urbanu mikromobilnost.

Prema rečima Luce de Mea: "Mikromobilnost, pojam koji se odnosi na vožnje kraće od 10 kilometara, danas predstavlja oko 60 % ukupnog prometa. To je značajan potencijalan poslovni sektor za pružaoce usluga mobilnosti. Naša je misija predstavljanje ideje i razvoj proizvoda namenjenih putovanju na male udaljenosti. Volkswagen koncern i njegove marke koristiće se našim rešenjima širom sveta. SEAT je u najboljoj poziciji da predvodi ovu strategiju, sa jedne strane zbog naše urbane lokacije u velegradu kao što je Barselona; sa druge strane jer ovaj grad ima dugačku tradiciju dizajna i proizvodnje vozila na dva točka."

Softverski centar koji osniva SEAT: iz analognog u digitalno doba

Kako bi se prilagodila kontekstu promena i uspešno svladala izazov digitalne transformacije kompanije, marka SEAT najavila je za 2019. godinu kreiranje vlastite softverske kuće sa ciljem nastavka jačanja uspešne mreže IT centara za softverski razvoj Volkswagen koncerna.

Ovaj novi centar zapošljavaće više od 100 stručnjaka i nastojati da predstavi dve glavne dimenzije u okviru marke SEAT i Volkswagen koncerna. On sa jedne strane promoviše digitalnu transformaciju IT rešenja širom koncerna i povećava efikasnost digitalizacijom procesa. Sa druge strane nastoji ojačati nove poslovne modele koji se temelje na novim konceptima mobilnosti, povezivosti i digitalizacije vozila, u čijem će se središtu nalaziti marka SEAT.

Kompanija traga za najboljim internim i eksternim talentima koji će doprineti pozicioniranju ovog centra kao oglednog primera najsavremenije digitalizacije u Barseloni.

Metropolis:Lab Barselona integrisaće se unutar novog centra i nastaviti sa inovacijama u svrhu pronalaska rešenja za bolju mobilnost. Druga nezavisna društva marke SEAT, npr XMOBA, takođe će delovati na ovoj novoj lokaciji kako bi se iskoristile prednosti svih sinergija. Luca de Meo rekao je: "Ovaj novi centar, koji će se nalaziti u Barseloni, potvrđuje predanost kompanije cilju vlastite transformacije iz proizvođača automobila u pružaoca usluga mobilnosti."

Pre točno godinu dana, povodom prošlogodišnjeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija Mobile World Congress, marka SEAT održala je nekoliko strateških sastanaka sa rukovodiocima najrenomiranijih preduzeća u tehnološkom sektoru kako bi se istražila i razvila rešenja za urbanu mobilnost koja se temelje na novim tehnologijama, npr. veštačkoj inteligenciji.

Godinu dana kasnije, na istoj lokaciji, marka SEAT predstaviće uslugu "Mobility Advisor" nastalu u saradnji sa društvom IBM, aplikaciju koja je i dalje u fazi konceptualne provere. Ona je dizajnirana za ponudu najbolje alternativne mobilnosti upotrebom veštačke inteligencije na temelju unosa iz svojeg okruženja, npr. saobraćajnih obrazaca, navika i preferencija u pogledu mobilnosti korisnika.