Veo tajne podiže se sa modela CUPRA Formentor

Svetsta premijera

30.03.2020
  • Formentor je prvi model koji je razvijen ekskluzivno za marku CUPRA i postaje najemotivniji model u ponudi marke
  • CUPRA Formentor objedinjuje markantan dizajn, pogonske sisteme visokih performansi i visok nivo praktičnosti u vrsti karoserije CUV
  • Sofisticiranost i sportski karakter koje Formentor nudi postavljaju nova merila za modele marke CUPRA
  • CUPRA Formentor nudiće se sa nizom opcija za pogonske sisteme, uključujući najmoćniju jedinicu snage 310 KS kao i plug-in hibridnu verziju sa snagom od 245 KS i vrhunskim performansama
  • Isporuke modela će krenuti u zadnjem tromesečju 2020. godine

 

Marka CUPRA otkriva model Formentor, prvo vozilo koje je ova marka razvila u potpunosti. Ovaj crossover vrhunskih performansi objedinjuje specifični DNK marke a  dizajniran je i razvijen za budućnost.

Zajedno sa razvojem tržišta, CUPRA Formentor objedinjuje prednosti automobila vrhunskih performansi i sve kvalitete SUV modela a počiva na nasljeđu marke CUPRA. Sve se to događa u vremenu kada se za segment CUV vozila očekuje vrtoglav rast.

 

CUPRA Formentor je veliki korak napred u našem nastojanju da marku CUPRA učinimo atraktivnom za ljubitelje automobila. Sa fascinantnim dizajnom, pogonskim tehnologijama vrhunskih performansi i uz opciju plug-in hibridnog sistema mi smo model CUPRA Formentor učinili zaista posebnim automobilom za zaista posebne ljude.

Wayne Griffiths, predsednik uprave i generalni direktor marke CUPRA izjavio je:

Dizajn spoljašnjosti: sama srž marke CUPRA

CUPRA Formentor, prvi automobil koji je razvijen ekskluzivno za marku CUPRA, nazvan je po najlepšem i najimpresivnijem rtu na španjolskom ostruvu Majorci. Automobil objedinjuje sve atribute te lokacije, a oni se ogledaju u području dizajna spoljašnjosti ovog crossovera sa vrhunskim performansama.

"CUPRA Formentor atraktivan je automobil kada je reč o performansama, tehnologiji i estetskim elementima i u pogledu lepote njegovih proporcija, izražajnosti njegovih linija i profinjenosti njegovih detalja", rekao je Alejandro Mesonero-Romanos, direktor odeljenja za dizajn.

Stene rta, koje svoj oblik duguju udarima vetra, poslužile su dizajnerskom timu kao nadahnuće za bočne izbočine koje odišu dinamičnošću i osećajem kretanja, čime se dodatno naglašavaju svestrane odlike i emocionalnost automobila.

Dvobojna karoserija podseća na robusno terensko vozilo, ali dizajn modela CUPRA Formentor koristi se prednostima estetski prilagođene tehnike radi ublažavanja siluete vozila. Ali za razliku od krutog, tradicionalnog SUV vozila sa nešto grubljom završnom obradom, u ovom vozilu se stapaju atributi terenskog vozila i kompaktnost, sportska srž hatchback vozila u obliku koji je gotovo nalik coupéu. U pogledu toga dimenzije automobila savršeno se uklapaju u ovu mešavinu koncepata koja na vrlo uspešan način predstavlja ispunjenje potreba današnjih kupaca. Model CUPRA Formentor dugačak je 4450 mm i širok 1839 mm. Njegova visina od 1511 mm takođe je naznaka impresivnog prostora za glavu za sve putnike, u kombinaciji sa međuosovinskim razmakom od 2680 mm, nudi pregršt prostora za putnike na zadnjim sedištima, kapacitet prtljažnika od 450 litara i vrhunsku stabilnost.

Sa druge strane sportski karakter je dodatno naglašen vizuelnim akcentom smeštenim na samom kraju vozila, dok se istovremeno naglašava dužina poklopca motora, čime se dinamične proporcije ovog vozila prepoznau već na prvi pogled. Ovaj besprekoran dizajn uveliko doprinosi povećanju kvaliteta izgleda vozila, a on je dodatno obogaćen integracijom zadnjeg svetla "coast-to-coast" koje upotpunjuje prepoznatljiv izgled zadnjeg dela vozila i 19" točkovima od lakog metala - dostupnih i u boji Copper - u kojima se nalaze 18" Brembo kočnice vrhunskih performansi.

Celokupan dizajn na viši nivo podiže bogata ponuda dostupnih boja: uz četiri uni i metalik boje (Urban srebrna, Midnight crna, Magnetic Tech ili Candy bela), model CUPRA Formentor takođe će biti dostupan sa tri posebne boje (Graphene siva, Dark Camouflage i Desire crvena) i dve mat boje (Petrol plava mat i Magnetic Tech mat). Ekskluzivne opcije mat boja vozilu daju dodatnu vizualnu eleganciju i jedisnstvenost.

Dizajn unutrašnjosti: savremena vizija sportskog karaktera

Jedinstven dizajn spoljašnjosti modela CUPRA Formentor savršeno upotpunjuje njegova visokokvalitetna unutrašnjost koja odiše savremenošću i sportskim karakterom koji su tipični za marku CUPRA i njene vrednosti.

Putnike u modelu CUPRA Formentor prvo će iznenaditi svetlo dobrodošlice koje se projekuje na tlo, a kada uđu u unutrašnjost vozila, dočekaće ih materijali vrhunske izrade, bakreni detalji i istaknute detalji od tamnog brušenog aluminijuma koje su dizajnirane sa posebnom pažnjom.

Sportska sedištaa, dostupna kako u Petrol plavoj izvedbi tako i u crnoj izvedbi od prave kože, ostavljaju utisak lakoće, dok istovremeno naglašavaju karakteristike performansi modela CUPRA Formentor jer je sedište vozača smešteno niže, u položaju sa izraženijim ergonomskim svojstvima koji upotpunjuje istinski sportski duh.

Instrument tabla naizgled lebdi u prostoru, a tom utisku doprinosi vodoravno LED ambijentalno osvetljenje koje se proteže duž celokupnog prednjeg dela putničke kabine i vrata, a koje ne samo da povećava stepen izražajnosti vozila, već takođe pruža nekoliko sigurnosnih funkcija kao što su sistem prepoznavanja mrtvog ugla ili podrška pri izlasku sa parkinga.

Pri tome 12" panoramski lebdeći ekran sa online navigacionim funkcijama upotpunjuje instrument tablu i predstavlja gotovo beskrajan izvor funkcionalnosti i povezivosti za putnike sa primetno manjim brojem fizičkih tastera. Tehnologija na prvom mestu i u unutrašnjosti vozila zahvaljujući integrisanom digitalnom cockpitu koji pruža sve potrebne informacije o vožnji u vidnom polju vozača, kojeg će takođe obradovati novi upravljač u koji je integrisan taster za uključivanje motora i element za odabir modusa CUPRA.

Pogonski sistemi: performanse za budućnost

CUPRA Formentor uvesšće se na tržište sa dva pogonska sistema vrhunskih performansi koji su spremni pružiti zaista jedinstven doživljaj vožnje.

Na samom vrhu ponude nalazi se 2,0l TSI benzinski motor sa turbopunjačem i ukupnom izlaznom snagom od 310 KS (228 kW) i obrtnim momentom od 400 Nm koji nudi ultimativan osećaj DNK-a marke CUPRA, a biće propraćen emotivnim zvukom koji doprinosi atraktivnosti vozila. Ovaj motor će biti povezan sa tehnologijom 4Drive koja neprestano nadzire naredbe vozila i vozača kako bi isporučila snagu na pravi točak, i to upravo u onom trenutku kada mu je ona potrebna.

Međutim, pogled modela CUPRA Formentor uperen je u budućnost dok se sprema da pređe na elektrifikaciju zahvaljujući integraciji plug-in hibridne tehnologije vrhunskih performansi. Njegov 1,4-litreni TSI benzinski motor snage 150 KS (110 kW) u kombinaciji sa elektromotorom snage 115 KS (85 kW) sa paketom litij-ionskih baterija snage 13 kWh omogućava modelu CUPRA Formentor da pruži performanse koje kupci i očekuju, ali koje su u većoj meri u skladu sa svetom koji je fokusiran na smanjenje svog štetnog uticaja na okolinu. U stvari, ovaj pogonski sistem osigurava najveću ukupnu izlaznu snagu od 245 KS (180 kW) i obrtnii moment od 400 Nm, a odlikuje se i potpuno električnim dometom od oko 50 kilometara.